De fleste kender fornemmelsen: Fordøjelsen plejer (måske) at fungere, og du er på toilettet hver morgen. Men pludselig er der gået flere dage uden toiletbesøg, og du føler dig oppustet, har ondt i maven, ildelugtende prutter og har det rent ud sagt… skidt!
Der findes en lang række af gamle husråd, tips og tricks mod forstoppelse. De hjælper dig til at undgå forstoppelse men kan også afhjælpe forstoppelse, hvis du allerede har gået rundt i flere dage uden toiletbesøg og føler dig mere og mere oppustet.
7 gode råd mod forstoppelse
- Drikker du vand nok?
Jep, det er et meget simpelt råd, men min erfaring siger mig, at mange har rigtig svært ved at efterleve det. I mit arbejde som zoneterapeut i Åbyhøj ser jeg ofte klienter med forstoppelse. Fælles for mange af dem er, at de ikke sørger for at få nok væske i løbet af dagen! Det behøver ikke være vand alt sammen; mælk, juice, the og en kop kaffe tæller også. Af flere grunde er det dog en fordel, hvis du først og fremmest drikker vand. Hvor meget, du bør drikke, svinger naturligvis fra person til person, og afhænger bl.a. af træning og hvor meget du sveder i løbet af dagen, men 1½-2 liter dagligt er en fin tommelfingerregel.
- Svesker hjælper mod forstoppelse
Det virkede for vores bedsteforældre, og det virker stadig! Det er nok en smagssag, om man bryder sig om at snacke svesker, men hvis gevinsten er daglig afføring og at følelsen af at være oppustet og forstoppet forsvinder, så er det måske indsatsen værd. Som bonus kan nævnes, at svesker er ganske uden bivirkninger og i øvrigt indeholder både fibre og antioxidanter.
- Loppefrøskaller
Loppefrøskaller, eller psyllium husks, som de hedder på engelsk, er egentlig frø af planten Plantago Ovata. Frøene nedbrydes ikke i tarmen, men optager derimod masser af væske. Blandingen bliver derfor hurtigt til en geléagtig masse, der stimulerer tarmens bevægelser. Dermed gavner massen af loppefrøskaller det naturlige flow gennem tarmen og lindrer forstoppelsen.
Netop fordi loppefrøskaller optager så meget væske – faktisk op til 40 gange deres egen vægt – er det vigtigt at drikke 1-2 glas vand i forbindelse med indtagelsen. Loppefrøskallernes evne til at suge væske gør dem også til et godt middel mod diarré.
- Spis groft og fiberrigt
Sørg for at få masser af kostfibre i din kost. Det er f.eks. havregryn, rugbrød og andet groft brød og masser af frugt og grønt. Kostfibre hjælper din krop til at holde tarmen og dens bevægelser i gang.
- Motion
Der er mange fordele ved at dyrke motion, og en af dem er, at det ofte sætter gang i tarmens bevægelser eller peristaltikken, som den også kaldes. Det behøver ikke være hård træning, tværtimod kan en god gåtur på ½-1 times tid sætte gang i fordøjelsen. Måske kender du fornemmelsen af at komme hjem fra en gåtur og pludselig skulle på toilettet? Det er ikke tilfældigt, men handler om, at kroppens bevægelser har hjulpet peristaltikken i gang.
- Sørg for gode toiletvaner
Hvis du lider af forstoppelse, har du måske lagt mærke til, at der ikke skal meget til for at forstyrre den daglige rutine, så du ikke kommer af med afføring, men i stedet føler dig oppustet og utilpas.
Derfor er det vigtigt at have gode toiletvaner: Sørg for at komme på toilettet, når du mærker at du trænger. Sæt god tid af til processen, så du ikke SKAL ud af døren kort tid efter, men faktisk har god tid til at blive færdig. Sørg for at sidde godt på toilettet, og gerne med en skammel under fødderne: Derved kommer tarmen i en bedre position til at blive tømt.
- Tag et tilskud af magnesium
Der findes forskellige former for magnesium, men nogle af dem virker let afførende. Du kan læse mere om magnesium her.
Det var de “nemme” råd, som kan afhjælpe en let forstoppelse, og som er gode at huske på for at undgå forstoppelse. Lider du af svær forstoppelse, eller er det hyppigt tilbagevendende, så det minder om kronisk forstoppelse? Så skal du måske overveje, om zoneterapi er noget for dig. Du kan læse mere om zoneterapi mod forstoppelse og fordøjelsesproblemer her.
