Spørgsmål og svar om forstoppelse
Fordøjelsessystemet, og særligt de problemer, der kan opstå med det, er for mange forbundet med tabu. Du tænker måske, at det ikke er interessant at underholde vennerne om dine toiletvaner. Eller at det er ulækkert, og at ingen vil høre om det.
Som zoneterapeut kan jeg fortælle, at virkeligheden er en helt anden. Faktisk oplever rigtig mange af os problemer med forstoppelse og andre fordøjelsesproblemer, men derfor kan det stadig være svært at åbne op om. Derfor har jeg herunder samlet svar på nogle ofte stillede spørgsmål om forstoppelse og andre problemer med fordøjelsen. Og husk, at du altid er velkommen til at ringe og få en uforpligtende samtale, hvis du er nysgerrig efter, om zoneterapi kan afhjælpe din forstoppelse eller lignende.
Hvordan kan man mærke forstoppelse?
Forstoppelse kan føles på forskellige måder. Måske føler du dig oppustet, så maven er udspilet eller fyldt med luft og bukserne strammer. Det kan også være smerter i forbindelse med afføring eller i løbet af dagen. Et andet symptom på forstoppelse kan være, at du ganske vist kommer af med afføring, men du føler dig ikke “tømt”, når du rejser dig.
Hvor har man ondt, når man har forstoppelse?
Forstoppelse giver ofte smerter i maven. Det kan både være i forbindelse med toiletbesøg eller i løbet af dagen. Ved toiletbesøg opleves det ofte svært at komme af med afføring, og det kan resultere i hæmorider eller rifter ved endetarmen, der i sig selv er smertefulde. Forstoppelse er også forbundet med luft i maven, ildelugtende prutter og følelsen af at være oppustet.
Kan man være forstoppet, selvom man har afføring?
Man kan sagtens have forstoppelse, selvom man af og til har afføring. Der er et par tommelfingerregler, der selvfølgelig ikke gælder for alle og derfor bør tages med et gran salt:
- du bør have afføring hver dag
- det bør være let at komme af med
- du føler dig “tømt”, når du rejser dig
Hvornår er forstoppelse akut?
Akut forstoppelse er en tilstand, de fleste oplever af og til. Den skyldes ofte ændrede vaner, f.eks. ændret kost eller mindre motion. Hvis du er på ferie og dermed har ændrede rutiner for både kost, alkohol og motion, har du måske oplevet en akut forstoppelse. Hvis du indtager store mængder af visse typer medicin, kan du også få akut forstoppelse. Akut forstoppelse er ofte forbundet med smerter og ubehag, hvorimod en skjult forstoppelse er mere langvarig, så man vænner sig til symptomerne. Heldigvis vil en akut forstoppelse ofte gå i sig selv, når du kommer tilbage i de vante rutiner med fiberrig kost, masser af vand og motion. Hvis det ikke sker, kan du måske med fordel prøve zoneterapi mod forstoppelse. Klik her for at læse om behandlingen.
Hvor lang tid må der gå uden afføring?
De fleste mennesker har afføring hver dag og trives med dette. Det er dog ingen “regler” om dette, og det kan også være normalt at have afføring hver anden dag. Det vigtigste er, at toiletbesøget foregår ubesværet uden pressen og stønnen, og at du føler dig tømt, når du rejser dig. Og, naturligvis, at du ikke har smerter, hverken under toiletbesøg eller i løbet af dagen.
Hvor sidder skjult forstoppelse?
Skjult forstoppelse er et udtryk for, at man ganske vist kommer på toilettet, men tarmen bliver ikke tømt. Dermed bliver der ved med at være afføring i tarmen, og det kan resultere i både forskellige symptomer. Både ildelugtende prutter, dårlig ånde og smerter, ofte enten i højre eller venstre side af maven, kan være tegn på skjult forstoppelse.
Hvornår skal man reagere på forstoppelse
Hvis du oplever blod i afføringen, bør du altid søge læge. Derudover er det svært at sætte tid på, hvornår man skal reagere. Som zoneterapeut anbefaler jeg altid, at man søger hjælp hurtigst muligt. Det skyldes, at det er lettere at få kroppen på ret køl, jo kortere tid, problemet har eksisteret.
Du kan læse mere om forstoppelse på sundhed.dk