Hvad er zoneterapi?
Zoneterapi er en afslappende og behagelig behandlingsform, og samtidig en af de mest populære og anerkendte former for alternativ behandling.
Teorien bag zoneterapi er, at alle kroppens organer, muskler, knogler, væv, kredsløb, nerve- og energibaner er afbilledet under og ovenpå fødderne. Derfor kan man påvirke de forskellige dele af kroppen ved at behandle den pågældende reflekszone med tryk og massage på og under fødderne.
Mange tror, at når jeg arbejder med fødder, er det primært fodproblemer, jeg behandler, men det er næsten omvendt! Netop fordi hele kroppen er afbilledet under foden, kan hele organismen påvirkes. Formålet med behandlingen er altså at hjælpe kroppen med at genoprette den naturlige balance fremfor simpel symptombehandling.
Jeg behandler med udgangspunkt i Traditionel Kinesisk Medicin, der tager udgangspunkt i hele mennesket. I Traditionel Kinesisk Medicin er princippet, at man ikke kan behandle én del af kroppen uden at påvirke resten. På samme måde som hvis man drejer på ét tandhjul på en stor maskine, så har det også betydning andre steder.
I praksis betyder det, at hvis du er stresset på arbejdet eller i dine personlige relationer, bliver din søvn måske påvirket. Måske betyder det, at fordøjelsen ikke fungerer optimalt eller at du får muskelspændinger forskellige steder i kroppen.
Derfor spørger jeg ind til mange aspekter af dit liv, selvom du kommer med en specifik problemstilling. Erfaringen er nemlig, at tingene ofte hænger sammen.
Hvad betyder holistisk behandling?
Holistisk behandling betyder, at jeg arbejder helheds-orienteret og anerkender, at krop og psyke hænger sammen. Du kender sikkert eksemplet, hvor du har løbet rigtig stærkt i en periode; måske har der været eksamen, deadline på arbejdet eller lidt for mange bekymringer. Hvad sker der så, når deadline er overstået og du endelig kan slappe af? Du bliver syg!?! Det er i virkeligheden et rigtig godt eksempel på, at man ikke kan kigge på kroppen isoleret set, men er nødt til at tage psyken med i betragtningen.
Når du booker en tid hos mig, er der tid til at få talt om de ting, du ønsker, og behandlingen kommer hele vejen rundt.
Hvad kan zoneterapi afhjælpe?
Zoneterapi hører ind under betegnelsen “Alternativ behandling”. Derfor er det, rent juridisk, ikke tilladt at reklamere med, hvad behandlingen kan. Zoneterapi er dog ofte brugt ved f.eks.
Allergi og høfeber
Zoneterapi kan afhjælpe eller lindre den sæsonbetingede pollenallergi, men også dyreallergi eller fødevareintolerance.
Læs mere om allergi her.
Fordøjelsesbesvær
Oppustethed, sure opstød, hård eller tynd afføring, sensibel tyktarm, irritabel tyktarm eller mavesmerter. Læs mere om fordøjelsesproblemer her.
Hormonelle ubalancer
Kraftige, uregelmæssige eller smertefulde blødninger, gener ifm. overgangsalder, fertilitet, problemer med stofskiftet etc.
Læs mere om hormonelle ubalancer her.
Hovedpine
Uanset om du lider af spændingshovedpine, migræne eller en helt tredje slags hovedpine, kan zoneterapi afhjælpe eller lindre.
Læs mere om hovedpine her.
Psykiske ubalancer
Søvnbesvær, stress, angst eller depression. Zoneterapi kan hjælpe med at få “ro på systemet”.
Svækket immunforsvar
Gentagne og langvarige forkølelser, infektioner, hoste m.m. Det kan også være tilbagevendende blærebetændelse eller mellemøre- og/eller bihulebetændelse.
Læs mere om svækket immunforsvar her.
Hvor mange behandlinger med zoneterapi skal man have?
Man kan ikke svare præcist på, hvor mange behandlinger, der skal til. Det afhænger af mange ting, f.eks. hvilken problemstilling, der er tale om, hvor længe den har eksisteret og hvordan din generelle situation er.
For voksne gælder det, at du skal kunne mærke en effekt eller ændring efter 3-5 behandlinger. Nogle gange er 3-5 behandlinger tilstrækkeligt, andre gange skal der flere til.
Når vi i fællesskab har opnået den ønskede ændring, vælger mange at komme regelmæssigt i klinikken, f.eks. en gang om måneden, dels for velvære og dels for at vedligeholde.
Hos børn skal der ofte færre behandlinger til – ganske enkelt, fordi problemstillingen ikke har eksisteret så længe hos dem, før de (eller rettere, deres forældre) søger behandling. Hos de helt små er der ofte en ændring efter første behandling og en tydelig forbedring efter 2-3 behandlinger.
Vidste du, at Sygeforsikringen “danmark” giver tilskud til zoneterapi, hvis der er stillet en lægelig diagnose?
Det kan derfor være en god idé at konsultere din læge inden besøg hos mig.
Er du i tvivl, om zoneterapi er noget for dig, er du altid velkommen til at ringe og få en uforpligtende samtale.
Sådan foregår behandlingen
Er du nysgerrig efter at vide, hvordan den første behandling foregår? Så læs mere her:
Samtalen
Et behandlingsforløb hos mig starter med en samtale, hvor vi kommer hele vejen rundt om dig. Jeg spørger ind til mange aspekter af dit helbred og din trivsel, fordi jeg har erfaret, at mange klienter er så fokuserede på deres specifikke problemstilling, at de har glemt, at de også går og døjer med andre skavanker. Formålet med samtalen er desuden at afstemme forventningerne, så du ved, hvad du kan forvente af forløbet.
Behandlingsplanen
Når jeg har dannet mig et billede af din situation og undersøgt din fod, laver jeg en behandlingsplan. Behandlingen bliver derfor skræddersyet til dig, og den kommer oftest omkring flere symptomer og skavanker, naturligvis med fokus på din primære problemstilling.
Behandlingen
Selve behandlingen er massage på og under fødderne, men jeg kan også inddrage andre elementer, f.eks. øreakupunktur eller massage af kroppens energibaner. Gennem behandlingen stimulerer jeg kroppen til at finde tilbage til dens naturlige balance. Da det er kroppens egne kræfter, der stimuleres under behandlingen, er zoneterapi ikke et “quick-fix”. Jo længere tid, du har haft symptomer, des længere behandlingsforløb skal du forvente. Du bør dog kunne mærke en ændring efter 3-5 behandlinger.
Efter behandlingen
Når jeg er færdig med zoneterapien får du lov at ligge og hvile et par minutter. Når du er kommet på højkant igen, får du et par gode råd med hjem og måske lidt zoneterapi, du selv kan lave.
Gør zoneterapi ondt?
Behandlingen gør ikke ondt, men de fleste mærker ømhed ved behandling af nogle områder på foden, akkurat som hvis du får en traditionel massage af nakke og ryg.
Bivirkninger
Heldigvis er der ingen egentlige bivirkninger ved zoneterapi. Det er dog naturligt at kroppen reagerer, når vi sætter gang i processen, og derfor kan du, særligt efter første behandling, opleve en eller flere af nedenstående reaktioner.
Træthed og/eller tungere søvn
Humørsvingninger
Let feber og/eller øget svedproduktion
Urin med kraftigere lugt og farve
Ændret afføringsmønster
(Kortvarig) opblussen af dine symptomer
De er alle tegn på, at vi har sat kroppen i gang med at arbejde, og derfor ganske ufarlige. Det er en god idé at drikke rigeligt med vand efter en behandling for at understøtte processen og få skyllet affaldsstoffer ud.
Er du i tvivl, er du altid velkommen til at kontakte mig.