Menstruation
Lider du af kraftige menstruationssmerter? Har du voldsomme blødninger under menstruationen? Lider du af PMS?
Book din tid i dag, og lad mig hjælpe dig igennem zoneterapien.
Der er mange former for hormonelle ubalancer, der kommer til udtryk i forbindelse med menstruationen. Blandt de mest almindelige er:
- Kraftig menstruation
- Uregelmæssig eller manglende menstruation
- Kraftige menstruationssmerter
- PMS – præmenstruelt syndrom, hvor bl.a. humøret er påvirket
- PCO(S) – polycystisk ovariesyndrom
Mellem 50 og 90 % af alle menstruerende kvinder oplever menstruationssmerter. For nogle bliver det så voldsomt, at de er nødt til at sygemelde sig en eller flere dage hver måned.
De fleste vænner sig til at tage en smertestillende eller to, og det kan også (for nogle) løse problemet med menstruationssmerter her og nu. Men desværre er smertestillende medicin kun symptombehandling, og menstruationssmerterne vil dukke op igen, så snart virkningen af pillerne fortager sig – om ikke andet, så næste måned og næste måned igen. Desuden kan smertestillende medicin ikke ændre på ubehaget ifm. kraftig menstruation og usikkerheden omkring, om man bløder igennem eller ej. På samme måde kan smertestillende heller ikke ændre på de humørsvingninger, du sikkert kender til, hvis du har PMS.
Nogle kvinder oplever smerter midt i menstruationscyklus, og det kan skyldes ægløsningen, men også her skyldes det ofte ubalance i hormonerne.
Hvordan fungerer menstruationscyklus
Det er fuldstændig normalt, at der er udsving i både humør og energiniveau i løbet af din menstruationscyklus. En menstruationscyklus varer typisk ca. 28 dage, men både kortere og længere kan også være normalt. Din menstruationscyklus starter på menstruationens første dag og inddeles i 4 perioder á ca. én uge. Fra menstruationens første dag går der ca. 14 dage, før du har ægløsning.
Der findes 2 kvindelige kønshormoner, progesteron og østrogen. Østrogen er i virkeligheden ikke ét hormon, men en gruppe af hormoner, hvor østron, østradiol og østriol er de vigtigste. Af disse tre har østradiol den største virkning på kroppen, men alle tre bør være i kroppen i passende forhold.
Både progesteron og østrogenerne dannes i æggestokkene. Produktionen af progesteron og østrogener er dog styret af andre hormoner, der udgår fra hypofysen og hypothalamus, som er den overordnede “kommandocentral” i hjernen. Derfor giver det også rigtig god mening at se på hormonelle ubalancer i et mere bredt perspektiv og se på, hvordan resten af kroppen fungerer.
Uregelmæssig menstruation
En menstruationscyklus varer gennemsnitligt 28 dage, dvs. de fleste får menstruation ca. hver 4. uge, men både kortere og længere tid kan være helt normalt. Det vigtige er, at du får menstruation med nogenlunde samme interval hver måned – så er der tale om “regelmæssig menstruation”.
Uregelmæssig menstruation er altså, når menstruationen udebliver, eller der er stor forskel på antallet af dage mellem hver menstruation. For unge piger, der lige har fået deres første menstruation, er det normalt at antallet af dage mellem menstruationerne kan variere, men det stabiliserer sig typisk efter 1-2 år.
Symptomer på uregelmæssig menstruation:
- Blødning udenfor den “almindelige” menstruation (pletblødning)
- At antallet af dage mellem menstruationerne (cykluslængden) varierer meget
- At der er stor forskel på, hvor meget du bløder fra gang til gang.
Du bør for en sikkerheds skyld altid søge læge, hvis du oplever ovenstående symptomer. Oftest vil lægen tilbyde dig p-piller til at regulere menstruationen. Ulempen ved diverse former for hormonprævention er blot, at det kun er symptombehandling. Den mest almindelige årsag til uregelmæssig menstruation er nemlig, at der er ubalance i hormonerne. Så snart du stopper med p-piller eller minipiller, vil dine hormoner derfor stadig være i ubalance. Med zoneterapi kan vi derimod skabe en vedvarende balance i hormonerne.
Vær iøvrigt opmærksom på, at uregelmæssig eller manglende menstruation kan opstå i stressede perioder, f.eks. i forbindelse med eksamen, øget arbejdspres eller andre psykiske belastninger.
PCO og PCOS
PCO og PCOS bliver ofte brugt lidt i flæng, men der er væsentlig forskel både i forhold til, hvor mange der rammes og hvilken betydning, det har. PCO er en forkortelse for polycystiske ovarier, altså små blærer eller vandcyster i æggestokkene, der ikke i sig selv er et faresignal.
PCOS står for polycystisk ovariesyndrom, og for at stille diagnosen PCOS skal der være flere andre tegn på ubalance i hormonerne end “blot” PCO, nemlig få/manglende ægløsninger eller tegn på øget mandligt kønshormon, typisk i form af uønsket hårvækst. Det skønnes, at 20% af kvinderne i den fødedygtige alder lider af PCO, mens 5-10% er ramt af PCOS.
Ligesom med andre former for hormonelle ubalancer medfører PCOS ofte uregelmæssige eller kraftige menstruationer, ligesom det kan være svært at opnå graviditet. (Læs mere om…)
Hvad er symptomerne på PCOS
- manglende, sparsomme menstruationer eller uregelmæssige, kraftige menstruationer
- Uønsket hårvækst i ansigtet og på kroppen
- Barnløshed
- Overvægt (tendens til “æblefacon”)
Hvorfor bruge zoneterapi til menstruationssmerter, uregelmæssig menstruation og PCOS?
Hvis du lider af kraftige menstruationssmerter, uregelmæssig menstruation eller PMS som følge af ubalance i hormonerne, er den bedste kur – ja, at genskabe balancen! Gennem zoneterapi kan vi hjælpe kroppen til selv at genskabe balancen. Zoneterapi er en blid behandlingsform, der både er behagelig og afslappende her og nu, men som samtidig stimulerer kroppen til at genskabe balancen – både i hormonsystemet, men også i forhold til resten af kroppen.
Jeg arbejder altid ud fra en behandlingsplan, der er tilpasset dig og din situation. Det giver mulighed for at få bugt med årsagen til problemet i stedet for blot at symptombehandle. Det primære redskab i behandlingen er zoneterapi, men jeg bruger også auriculoterapi til at støtte op om behandlingen, ligesom du også får gode råd om kosttilskud eller homøopati.
Det er altid individuelt, hvor mange behandlinger, der skal til, men du skal gerne kunne mærke en ændring efter 4-5 behandlinger.
Hvad er andres erfaringer?
At få zoneterapi mod kraftige menstruationssmerter er i høj grad en tillidssag. For at give dig de bedste forudsætninger for at vurdere, om zoneterapi er noget for dig, har jeg samlet nogle udtalelser fra mine nuværende og tidligere klienter. Du kan læse om andres erfaringer med mine behandlinger her.
Har du brug for en afklarende samtale og høre mere om dine muligheder, er du velkommen til at kontakte mig. Du finder mine kontaktoplysninger her.
Vidste du, at Sygeforsikringen “danmark” giver tilskud til zoneterapi, hvis der er stillet en lægelig diagnose?
Det kan derfor være en god idé at konsultere din læge inden besøg hos mig.
Læs mere om tilskud fra “danmark”.
Er du i tvivl, om zoneterapi er noget for dig, er du altid velkommen til at ringe og få en uforpligtende samtale.